top of page
  • Szerző képeTripsánszki Éva

Rumos krémes fánkocska



Hozzávalók


- 1,5 dl víz - 1 csipet só - 1 mokkáskanál cukor - 150 g vaj - 150 g liszt - 4 egész tojás


A krémhez: - 2 dl tej - 1,5 dl tejszín - 1 cs vaníliás cukor - 4 tojás sárgája - 3 ek cukor - 1 ek kukoricakeményítő - 2 ek jóféle rum


A habréteghez: - 2 dl tejszín - 1 cs vaníliás cukor A tetejére: - 150 g étcsokoládé - 1 mk olaj - csipetnyi fahéj


Elkészítés


A tésztát készítjük el először. Ehhez a vizet a vajjal, a sóval és a cukorral lábasba öntjük, lassú tűzön addig keverjük, míg felforrósodva teljesen elolvad a zsiradék. Ekkor hozzáöntjük a lisztet és fakanállal addig keverjük a tűzön, míg összeáll a massza és teljesen elválik az edény falától. Ekkor levesszük a tűzről, egyenként hozzáütjük a tojásokat úgy, hogy minden tojás után alaposan kikeverjük a tésztát. (Ez egyre nehezebb művelet lesz, ne ijedjünk meg.) Amikor a tészta elkészült, habzsákba töltjük, közepes méretű nyílást vágunk a zsákon. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, aljába egy tepsiben vizet teszünk, hogy a sütő belseje jó gőzös legyen. Amíg melegszik a sütő, egy nagyméretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egymástól kissé távolabbra nagyobb diónyi halmokat nyomunk. Tetejüket ne húzzuk csücskösre, ujjunkkal ha kell picit le is nyomhatjuk, hogy a kész fánkok gömbölydedek legyenek, a csokoládé el tudjon majd terülni a kalapkákon. Forró sütőben először 10 percig légkeveréssel, majd további 15-20 percig légkeverést kikapcsolva szép rózsaszínűre sütjük. Kitámasztott ajtajú, lekapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni. A krémhez a tojások sárgáját a cukrokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a keményítőt és azt is alaposan elkavarjuk benne. A tejet és a tejszínt lábasba öntjük és lassú tűzön felforraljuk. Egy-egy kanál forró tejes tejszínt adunk a tojásos keverékhez, folyamatosan kavargatva hő-kiegyenlítjük, majd az egészet a forró tejbe öntve krémesre sűrítjük. A tűzről levéve még melegen hozzákeverjük a rumot és jól elkavarjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni. A csokoládé bevonathoz a csokit az olajjal pici lábasba tördeljük és egy akkora lábasra illesztjük, amekkorára éppen ráfér. Ebbe az alsó lábasba annyi vizet öntsünk, amennyi még nem éri majd a felső lábas alját, csupán a gőz fogja melegíteni. Tűzre téve addig melegítjük folyamatos kevergetés közben, amíg a csoki elolvad. Levéve a tűzről hozzákeverjük az illatos fahéjat, ami jól kiegészíti a csokoládé ízét. Langyosra hűtjük. A fánkok tetejét belemártjuk, majd hagyjuk megdermedni.

A tejszínhabot alapos behűtés után félkeményre verjük. Ekkor hozzászórjuk a vaníliás cukrot és teljes keménységűre habosítjuk, sűrítjük robotgéppel. (Megjegyzés: Ha nem azonnal fogyasztjuk, adhatunk hozzá habfixálót.)

A kihűlt fánkok tetejét éles késsel levágjuk, ha szükséges az üregében lévő hártyákat ujjunkkal kiemeljük. Nyomózsákba töltjük a rumos krémet és a fánkokat megtöltögetjük. A töltött fánkokra nyomunk a tejszínhabból, és csinosan ráillesztjük a csokoládés kalapokat.

Azonnal tálaljuk. A fánk tésztája ilyenkor még finoman roppanó, a lágy krémet nem szívja magába. Ezért érdemes mindig annyit megtölteni, amennyi éppen szükséges. A többi hozzávaló jól bírja a tárolást (a tejszín természetesen fixálóval ebben az esetben), így mindig friss desszertet fogyaszthatunk.

Group 135 (1).png
ALDI logo good.png
facebookIkon.png
instagramIkon.png
youtubeIkon.png
pinterestIkon.png
tiktokIkon.png
faceRecept.png
faceSüti.png

© 2021. ROKSH

bottom of page