top of page
  • Szerző képeZaida Inez

Epres vaníliás tarte

Javában tavasz van, még ha néha nem is érződik 🙂 💐 🥶 Tele van a piac eperrel. Itt az én eper tarte-om receptje, ha valami finomságra vágynátok. Igazi francia klasszikus desszert. Én százszorszépekkel díszítettem, ami szintén ehető. Így még tavasziasabb hatást kelt. 🌸 🍓 Sablé, azaz linzer tészta alap, egy réteg eper dzsem, vaníliás cukrászkrémmel, a tetején tejszínhab, lédús eper és mentalevelek. Ez a sablé alap a kedvencem, mert nagyon jó lehet vele dolgozni, sütés közben nem zsugorodik, még lesúlyozni sem szoktam, csak megszurkálom. 👩🍳


Hozzávalók


Linzer tészta alap:

Vaníliakrém:


További hozzávalók:


Elkészítés


A lisztet, mandulalisztet és sót összekeverem. A vajat a robotgépben krémesre dolgozom a porcukorral, majd mehet bele a tojássárgája. Hozzáadom a száraz alapanyagokat és csak addig keverem amíg összeáll.


Egy lapos kört formálok a tésztából, majd legalább 1 órát hűtőben pihentetem. Kinyújtom egy kb 3 mm vastag körre, feltekerem a sodrófára és beleegyengetem a formába (az enyém 24 cm átmérőjű). Jól belenyomkodom, majd pihentetem újra egy órát a hűtőben. Megszurkálom, majd előmelegített sütőben 170 fokon sütöm 12-15 percig míg szép egyenletes világos színű lesz.

A kihűlt tarte-ot megkenem az eper dzsemmel, majd beleegyengetem a vaníliakrémet.


A krémhez a tejszínt és a tejet a vaníliarúd magjaival és a sóval felforralom. A tojássárgákat közben krémesre keverem a porcukorral, majd hozzáadom a keményítőt. A forró tej-tejszín keveréket hozzáöntöm a tojás sárgákhoz, elkeverem, majd mehet vissza az edénybe és folyamatosan addig főzöm ameddig besűrűsödik és épp felforr. Leveszem a tűzről és még melegen belekeverem a hideg vajat. A cukrászkrémet a tart alapra öntöm, elegyengetem és a hűtőben kidermesztem. Legalább egy-két órán át.


A tejszínhabot a cukorral felverem és a tart tetejére halmozom. Bőségesen megrakom friss édes eperrel és menta levélkékkel. Virágokkal is díszíthetjük. Én most százszorszépet használtam, ami szintén ehető.


Nem mondom hogy 10 perc alatt összedobható recept, de garantáltan lenyűgöz bárkit. Készítsétek el és mondjátok el hogy ízlett! Ha bármi kérdésetek van írjatok bátran! Nagyon szívesen segítek!




A recepthez tartozó bevásárlólistát itt tudod elérni:










Group 135 (1).png
ALDI logo good.png
facebookIkon.png
instagramIkon.png
youtubeIkon.png
pinterestIkon.png
tiktokIkon.png
faceRecept.png
faceSüti.png

© 2021. ROKSH

bottom of page