top of page
  • Szerző képeTripsánszki Éva

Diós-hájas párnacsücske



Hozzávalók


- 1 kg liszt - 60 dkg sertésháj - 1 db tojás - 4 evőkanál tejföl - 1,5 tk só -1,5 tk cukor - 2 ek ecet - 2,5 dl fehér bor - 1,5 dl szódavíz


A töltéshez: - 2 db tojás fehérje - 20 dkg darált dió - 20 dkg porcukor


A tetejére: - vaníliás porcukor


Elkészítés


Ha korábban készített hájas tésztánk van a fagyasztóban, akkor szobahőmérsékleten engedjük fel azt, majd nyújtás után használhatjuk is. Ha frissen készítjük, akkor az alábbiakban járjuk el: A hájat jéghideg vízbe áztassuk be, majd gyors, határozott mozdulattal húzzuk le a hártyáját. Minél hidegebb a háj, annál egyszerűbb dolgunk van. Nem mondom, hogy nem pepecselős munka, de megéri a fáradozást. A lehártyázott hájat ezután húsdarálón daráljuk le. A liszt mennyiségéből vegyünk el 150 g-ot és keverjük habosra a hájjal. Tegyük félre, de ne túl hideg helyre, hogy a tésztát könnyen tudjuk majd vele kenni. A többi hozzávalót tegyük egy tálba és alaposan dolgozzuk ki, rétes tészta állagúra (kissé kemény, de hólyagos, sima felületű legyen.) A bor és a szóda segíti, hogy a tészta hólyagosabb, emelkedettebb legyen, bizonyos fokon fújó anyagként szolgál az alkohol és a szénsav. Én most robotgéppel könnyítettem meg a dagasztó munkát, mert ez bizony jókora mennyiség, így nem egyszerű bánni vele. (Ha csak tehetitek, Ti is nagyobb adagot készítsetek a tésztából, mert jól fagyasztható, így csupán elő kell venni alkalomadtán és frissen, egyszer átnyújtva, hajtogatva süthető is.) Most következik a türelemjátékként felfogható nyújtás-hajtogatás-pihentetés. A tésztát tegyük lisztezett deszkára, nyújtsuk ki fél cm vastagra, majd a liszttel kevert háj egyharmadát óvatosan kenjük rá és terítsük el rajta. Vigyázzunk, ne nyomjuk bele a tésztába, óvatos mozdulatokkal dolgozzunk! Ezután négyrét hajtjuk: felülről egyharmadig, alulról rá, balról egyharmadig, jobbról rá. Mindig ugyanezt a sorrendet használjuk és jegyezzük meg, hol kezdtük a hajtást, pihentetés után minden alkalommal ezt az irányt kövessük. Tegyük 20 percre hideg helyre. Ezután nyújtsuk ki a tésztát ismét , majd kenjük meg a fennmaradt háj felével. Ismét hajtogassuk négyrét: felülről, alulról, balról, jobbról. Újabb 20 perc pihenés következik hideg helyen. Utolsó nyújtás-kenés következik, majd hajtogatás után szintén 20 perc pihenő.


Ezután a pihentetés után nyújtsuk ki téglalap alakúra, fél cm vastagon a tésztánkat. Egy éles, hosszú pengéjű kést forrósítsunk fel tűz felett, majd vágjuk fel a tésztát 6x6 cm nagyságú négyzetekre. FONTOS: A vágások alkalmával halljuk a tésztában lévő zsír sercegését, legyen olyan forró a kés! A forrósítást ismételjük annyiszor, ahányszor szükséges. Ez fogja segíteni, hogy a tészta szélei szép levelesen kinyíljanak.


A sütőt melegítsük elő 200 fokra, egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral vagy kenjük ki vékonyan zsírral.


Készítsük el a tölteléket. A diót daráljuk le. A tojás fehérjéket habverővel majdnem teljesen keményre verjük, majd ekkor adjuk hozzá a porcukrot. Sűrű masszát kapunk, ne ijedjünk meg. Ezután óvatosan öntsük hozzá a darált diót és kanállal keverjük el benne alaposan.


Teáskanálnyi mennyiségeket kezünkkel nyomkodjunk kissé hosszúkás hengeresre, majd a négyzetek közepén, átlósan helyezzük el azokat. A tészta szabad csücskét hajtsuk óvatosan át a dió tölteléken, háromszöget képezve abból. Így alakítjuk ki a párnacsücsköket. Vigyázzunk, ne nyomjuk össze a csücsköket, mert nem fog kinyílni a tészta széle levelesre! Óvatosan helyezzük a dióval töltött háromszögeket a tepsire, majd toljuk a forró sütőbe.


25 perc alatt süssük szép világosra. Friss melegen hintsük meg vaníliás porcukorral.

Group 135 (1).png
ALDI logo good.png
facebookIkon.png
instagramIkon.png
youtubeIkon.png
pinterestIkon.png
tiktokIkon.png
faceRecept.png
faceSüti.png

© 2021. ROKSH

bottom of page